Wat iedere pianist moet weten over het notenschrift

Het  notenschrift kan erg belangrijk zijn wanneer je net gaat piano spelen. Je leert namelijk de piano liedjes begrijpen, waardoor je binnen een korte tijd leuke liedjes kunt naspelen. Maar wat is eigenlijk het notenschrift en hoe gebruiken we deze tijdens het pianospel? Nou de antwoorden hierop krijg je in dit artikel.

 

Waaruit bestaat het notenschrift?

Misschien wist je het al maar het notenschrift wordt ook wel bladmuziek genoemd. Het is eigenlijk gewoon geschreven muziek, wat de muzikant gaat lezen om een liedje te kunnen spelen. Het belangrijkste van het notenschrift zijn de muzieknoten, welke er in veel varianten zijn. Zo heeft elke noot zijn eigen waarde (bijvoorbeeld 1 of meer tellen). Daarnaast is het belangrijk dat je de naam van de noot kent. In principe is het verstandig om de stamtonen te weten, dit zijn de eerste zeven letters van het alfabet.

Ken je de muzieknoten al? Dan gaan we verder met de opbouw van de notenbalk. Deze bestaat uit vijf lijnen waarop of tussen de noten worden geplaatst. In sommige gevallen komen de muzieknoten buiten de notenbalk te staan, waardoor deze minder goed leesbaar worden. In dit geval maakt men gebruik van hulplijnen. Dit zijn korte zwarte streepjes, welke bij deze noten worden geplaatst.

 

Hoe gebruiken pianisten het notenschrift?

Eigenlijk is het vergelijkbaar met het lezen van een boek. Alleen nu moet je tegelijk de toetsen van een piano aanslaan. Ook kun je er voor kiezen om het notenschrift online te lezen via bijvoorbeeld een tablet of laptop. Dit is in combinatie met een online piano cursus natuurlijk ideaal. De laptop of tablet zet je in dit geval boven op de piano. Daarnaast kan er ook gekozen worden voor een standaard om daar bijvoorbeeld een fysiek theorieboek in te plaatsen. Probeer zoveel mogelijk recht voor uit te kijken (naar het notenschrift) om een juiste houding aan te kunnen nemen en mogelijke blessures te voorkomen.

Comments are closed.