Waarom moet ik bladeren ruimen in de herfst?

Bladeren

Het is najaar en dat betekend dat de winter weer in aantocht is! Bladeren verschieten van kleur wat mooie plaatjes oplevert. Echter is dit van korte duur en worden de bomen langzamerhand kaal. In de winter kunnen de wortels van de bomen namelijk moeilijk aan vocht komen. Het abscisinezuur is een hormoon van de boom dat in zo’n situatie voor een zogenaamd kurklaagje zorgt tussen het bladsteel en het takje. Dit laagje zorgt als een soort blokkade zodat voedsel en vocht niet meer naar de bladeren getransporteerd kan worden en dichter bij de kern van de boom kan blijven om de winter te overleven. Het gevolg is dat bladeren afsterven en in combinatie met regen en wind zorgt dat al gauw voor kale bomen.
 
Wanneer uw bomen nog volop in blad staan betekend dat dat er nog heel wat bladeren gaan vallen. Bij een grote tuin bent u wel even bezig met het gras bladvrij te maken! Dit is overigens wel belangrijk om uw gras en planten weer ruimte te geven in het voorjaar. Wanneer u namelijk alle bladeren laat liggen verdwijnt het gras op den duur en blijft er een modderige ondergrond over.
Het is dus zeer aan te raden om regelmatig uw tuin te harken en bladeren te rapen. Wat al weggehaald kan worden is immers maar vast weg.
 
Heeft u hulp nodig van een hovenier met groene vingers? Neem dan contact met ons op. Wij staan altijd voor u klaar om advies te geven of om het werk uit uw handen te nemen.

 

Comments are closed.