Barbara de Clercq’s bronzen beelden

Barbara de Clercq (1948) volgde haar opleiding aan de Vrije Academie in Den Haag en bij de werkplaats plastics TNO in Delft. Barbara de Clercq laat zich voor haar bronzen beelden inspireren door de speelsheid van dieren. Barbara de Clercq’s bronzen beelden inspireren, waarin humor een belangrijke rol speelt, omvat veel vogels maar ook exotische dieren zoals nijlpaarden, giraffes en woestijnvosjes.
Als kind verwonderen wij ons om alles wat wij zien. Het is nieuw en in volle aanwezigheid. Als wij ouder worden lijken de  dingen om ons heen als vanzelfsprekend en vallen ons niet meer op. Ze hebben de neiging uit hun aanwezigheid terug te trekken. Barbara de Clercq heeft een blik van verbazing en volle aandacht voor haar onderwerpen, alsof zij ze opnieuw voor de eerste keer ziet. Deze aandacht heeft geleid tot een bijzondere en eigenzinnige vormgeving.
Dieren in haar omgeving, zoals de eenden en vogels die rond haar atelier aan de Vecht leven maar ook de exotische dieren die zij tegenkomt tijdens haar reizen, bestudeert Barbara met zo’n precisie dat het lijkt alsof zij in hun dagelijkse gang van zaken zijn verrast. Niet alleen weet Barbara de uiterlijke verschijningsvorm van de verschillende dieren te vangen in het brons, maar ook het karakter. Dat maakt dat je naar haar beelden wilt blijven kijken en aanraken.

Bronzen beelden van Miep Maarse

In de belevingswereld van Miep Maarse (1945) is alles mogelijk. Haar directe en uitbundige sculpturen en bronzen beelden zijn een feest voor het oog. Dansende olifanten, badderende nijlpaarden en spelende beren kenmerken haar oeuvre. De herkenbare menselijke karaktereigenschappen die terug te zien zijn in Miep Maarse’s bronzen beelden zorgen voor een charmante en ontroerende uitstraling. De ene keer heeft Miep Maarse deze karaktereigenschappen enorm uitvergroot en de andere keer juist heel klein gehouden. Op vakkundig en originele wijze geeft zij haar sculpturen vorm. Met uiterste zorg worden de kleinste details uitgewerkt en het is een ware kunst om deze details tijdens het gieten te behouden. Keer op keer lukt het haar en keer op keer kunnen we vaststellen: iedereen die de beelden van Miep Maarse ziet krijgt een glimlach op zijn of haar gezicht.

Comments are closed.